Davant un sistema laboral salvatge i socialment masclista, fruit del capitalisme heteropatriarcal que ens oprimeix a les persones però especialment i amb violència a les dones, volem re apropiar-nos de la vaga com a eina de lluita. El format de les vagues generals dels darrers anys no ens serveix, atès que es limita a interpel·lar a un treballador assalariat immers en el mercat laboral reconegut, tot excloent a moltes persones i a molts treballs. Volem promoure una vaga que reconegui el paper de la dona i reivindiqui un canvi de sistema amb millores polítiques i socials, reals i immediates. #vagadetotes
Cal reivindicar que les dones actualment, a més de treballar fora de casa, estem assumint el 80% de les feines no remunerades com ara la criança dels fills i dels néts, i la cura de persones grans i/o en situació de dependència, a més de les tasques de la llar. Feines socialment invisibles i invisibilitzades expressament, feines apartades del sistema econòmic. Feines que nosaltres sí que reconeixem com a tals i a les quals posem un nom: feines reproductives i de cures. Aquestes feines van necessàriament lligades a una nova forma d’entendre l’economia anomenada economia feminista.
El sistema capitalista i heteropatriarcal es nodreix de l'explotació i submissió de les dones per perpetuar les classes socials, l’exclusió de la dona en l’àmbit polític, i silenciar la realitat de les dones de classe més baixa, immigrada, i/o d’ètnies minoritàries. A més, per tal d’arribar a cobrir totes les cures i tasques familiars, optem per reduir el temps destinat al treball assalariat (constituïm el 97% de les persones ocupades a temps parcial) i, en conseqüència, els nostres sous són molt més baixos que els dels homes (cobrem un 30% menys). Aquest fet, i la manca de prestacions socials, i les polítiques de conciliació amb la vida familiar que no s'apliquen en molts casos, ens ubica en una situació de dependència econòmica respecte a altres persones, com per exemple, les nostres parelles. Tot plegat ens perpetua en una situació de discriminació respecte als homes, de precarietat dins del món laboral i, en molts casos, ens empeny a l'exclusió social per motius econòmics, un exemple és que les nostres pensions són un 40% inferiors que les dels homes. Entenem que tot aquest engranatge imposa una violència estructural vers les dones, del que es desprenen totes les altres violències: en la parella, familiar, laboral i social.
Els efectes de les contínues retallades i les privatitzacions en sanitat i serveis públics estan essent devastadors per al conjunt de la classe treballadora, especialment per a les dones que estem incrementant les hores dedicades a la cura i atenció de persones en detriment de les nostres hores de feina remunerada i reduint salaris, i hores de descans i temps propi, assumint allò que hauria de ser assumit per un suposat Estat Social. Aquesta condició ens torna encara més precàries.
A banda de la discriminació en l'àmbit laboral, no podem oblidar que fa quatre dies ens trobàvem a les portes d'una reforma de la llei de l'avortament retrògrada que pretenia legislar, encara més, sobre els nostres cossos. Malauradament aquesta ofensiva del govern popular i el poder eclesiàstic, que pretenia esgarrapar-nos la nostra llibertat de decidir sobre el nostre propi cos, no és un cas aïllat de les regressions que estem patint pel que fa a drets individuals i col·lectius.
Entenem que el capitalisme és indeslligable del sistema heteropatriarcal de relacions, ja que necessita l'existència d'una massa de gent precària (les dones) que assumeixi la cria i cura dels treballadors passats, presents i futurs necessaris per a engreixar els beneficis d'uns pocs. Per tant creiem que combatre el model heteropatriarcal és combatre també el capitalisme. Nosaltres apostem per la defensa d'un nou model d'ECONOMIA FEMINISTA SOCIAL I SOLIDÀRIA que posi al centre la vida de les persones.
En aquesta lluita per a la vida amb dignitat no ens podem oblidar de l’exclusió sanitària o de les lleis d’estrangeria que ens condemnen al treball submergit, al racisme i a les agressions xenòfobes. Ni tampoc de la brutal repressió sistèmica que estem patint pel fet de qüestionar el model social i econòmic imperant.
VagaDeTotes és una iniciativa sorgida des de diferents espais feministes i a la que s’hi estan sumant dones diverses, de totes les edats i amb bagatges activistes, laborals i personals diversos, com també altres moviments socials i organitzacions polítiques. L’assemblea d’Endavant del Baix Llobregat s’ha sumat a la VagaDeTotes presentant aquesta exposició, que pretén ser una eina més per difondre les reivindicacions de totes les persones, treballadores i no treballadores, i de tots els treballs: productius, reproductius, domèstics, sexuals, formals o submergits. Una vaga de consum, una vaga de cures, una vaga de desobediència civil, en fi, una vaga de totes, aquí al Baix Llobregat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada