03 de desembre 2012

Crònica de la Vaga General al Baix Llobregat


La jornada de vaga general va ser àmpliament seguida en el Baix Llobregat i, com a la resta del territori, va tenir un caire laboral, social i polític de resposta a l'fegament que l'Estat, la banca i la patronal duen a terme contra les classes populars, a les quals fan pagar una crisi que no han provocat. 

La plataforma anticapitalista Baix Llobregat Combatiu -format per sindicats llibertaris, l'Esquerra Independentista i diferents col·lectius locals de la comarca- va actuar de manera coordinada en diferents punts estratègics com Viladecans-Gavà, Cornellà, Molins i Martorell. 

Pel que fa al nord comarcal, es van paralitzar els principals polígons industrials, com el situat entre Abrera i Martorell, en el que destaquen empreses com SEAT, Doga o el centre comercial Montserrat, entre d'altres.

El Baix Llobregat Combatiu va donar suport i rellevar als piquets d'empresa del polígon d'Abrera quan aquests marxaven a casa, després de fer guàrdia durant tota la nit. Posteriorment, es va tallar l'autovia en la mateixa alçada en sentit Barcelona. Les persones manifestants van seguir la marxa fins a Martorell. A l'entrada de la població es van llançar ous de pintura roja contra la gestoria Fornells, especialitzada en l'acomiadament de persones en situació de baixa mèdica o d'embarassades. També es van tancar grans superfícies com el Carrefour, Caprabo, Mercadona i La Sirena amb crits de Vaga general!, Anticapitalistes! o A tu també t'afecta!. A més d'altres establiments mitjans i petits insolidaris amb els drets de les treballadores. Les entitats bancàries i les ETT també van rebre la indignació popular en forma de pintades (“Lladres”, “Escanyapobres” o “Vaga general anticapitalista”), entre la sorpresa silenciosa d'algunes ciutadanes i alguns crits de suport. També es va aconseguir el tancament de la principal benzinera del municipi. 

Una altra col·lectiu local, Plataforma Moviment Social de Martorell, juntament amb els sindicats grocs, va actuar de piquet en els serveis públics i en establiments, acabant la seva marxa davant de l'Ajuntament. 

El piquet del Baix Llobregat Combatiu, en tot moment al llarg del seu recorregut, tant a Abrera com a Martorell, va ser objecte de seguiment dels Mossos d'Esquadra i va ser fotografiat constantment per policies de paisà d'aquest mateix cos.

Al final de la convocatòria anticapitalista, diferents persones van ser identificades i amenaçades amb multes i processos judicials, que tenen per objectiu el fustigament dels sectors que s'organitzen per a la substitució de l'actual règim neoliberal.      


Per la seva banda, Molins es va llevar amb moltes seus bancàries pintades i farcides d’enganxines per la seva col·laboració en la greu situació que es pateix a la comarca i arreu del país. A les 7 del matí, la plataforma Molins en Lluita (on participen membres de la CGT, Endavant, la CUP, Revolta Global i gent a títol individual)  havia convocat un piquet anticapitalista, en el qual van participar unes 50 persones.  Després d’aturar alguns trens, el piquet informatiu es va dirigir a al centre de la vila per assegurar-se que totes les treballadores podien exercir lliurement el seu dret de vaga.  El piquet es va anar ampliant a mida que avançaven les hores, fins arribar a estar constituït per unes 100 persones. Es va aconseguir convèncer a varies botigues i establiments que tanquessin (tot i que molts van tornar a obrir al cap de poca estona), i es fer especial èmfasi en les grans superfícies i supermercats, com ara Caprabo, Condis o Bon Àrea. En el cas del Mercadona, la joia del govern ‘socialista’ de Molins, el piquet es va aturat mitja hora davant de les seves portes. Allà vem poder comprovar com la policia municipal i els Mossos d’Esquadra avisaven i protegien descaradament als culpables de la crisi. 

Cap a les 11 del matí, el piquet anticapitalista va arribar a Plaça de la Vila, on s’havia convocat una manifestació. S’hi van agrupar unes 300 persones, moltes de les quals portaven samarretes en defensa de l’educació pública i contra les retallades. La manifestació va transcórrer pel barri de la granja, així com el centre de la vila, i es van poder sentir consignes anticapitalistes i a favor de la vaga general. Es van viure alguns moments de tensió quan en alguns indrets els participants de la manifestació informaven als clients d’alguns bars que també hi ha havia vaga de consum, i aquests reaccionaven amb desconeixement i incomprensió. Durant el recorregut, també es va veure afectada la propaganda electoral dels  partits capitalistes, com ara CiU, ERC i SI. Lemes com ‘som garantia d’independencia’ es van convertir en ‘som garantia de capitalisme’. La manifestació va acabar als voltants de la 1 a la plaça de la vila, on es van llegir els manifest unitari de l’Ei i del manifest per la Vaga de Dones.

A la tarda, el punt de trobada de les diferents persones i col·lectius de l’esquerra anticapitalista del Baix Llobregat que conformen el Baix Llobregat Combatiu va ser el pont d’Esplugues de Llobregat. A les 15.30h un bloc de cent cinquanta persones sortia en manifestació tallant en trànsit al seu pas. 

Una de les vies que es van tallar va ser la Diagonal de Barcelona en ambdos sentits de la marxa –exceptuant els laterals- durant tot el seu recorregut, des de l’entrada de la ciutat fins als Jardinets de Gràcia provocant un cert caos viari a la zona alta. Durant el recorregut es van repartir octavetes informatives de la Vaga General i es van cridar consignes contra el capitalisme i les retallades. L’arribada a Jardinets de Gràcia va ser al crit de “Baix Llobregat, Actiu i Combatiu”, en aquell punt el bloc es va unir a la resta de companyes i companys de la província de Barcelona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada