12 de març 2015

EL TTIP: UN ATAC A LA DEMOCRÀCIA


El TTIP és conegut per les seves sigles en anglès, Tractat Transatlàntic de «lliure» comerç i inversions, i actualment es troba en fase de negociacions.

Al web de la Comissió Europea s’explica que és “un tractat de comerç que s’està negociant amb l’objectiu d’assolir un acord raonable i equilibrat entre la UE i els EUA per eliminar els drets de duana i avançar cap al reconeixement mutu de les normes aplicables als productes de la UE i els EUA o treballar en l'elaboració de normes transatlàntiques”

La Comissió Europea és l’equip de govern de la UE actualment integrat per membres del PP i els socialistes europeus, que van pactar per governar Europa després de les eleccions. Expliquem això perquè es tendeix a veure la Comissió Europea com un òrgan neutre quan no ho és i perquè és important saber qui impulsa el TTIP des d’Europa i saber també que les negociacions s’inicien després d’anys de pressió per part dels lobbys de les grans empreses multinacionals europees i estatunidenques.

Si  finalment  aquest tractat s'aprova, es crearà la zona de lliure comerç més gran del món. La legislació que se'n derivarà planteja una amenaça seriosa ja que atempta contra els drets i serveis públics, les regulacions socials, laborals, ambientals i de seguretat sanitària i els drets de propietat intel·lectual. Un aspecte que resulta encara més preocupant del TTIP és que qualsevol inversor privat internacional podria desafiar, a través dels tribunals, qualsevol legislació estatal que sigui «nociva» per als seus interessos passant per sobre de la sobirania popular, també garantiria que després de la seva privatització, als Estats els resulti pràcticament impossible recuperar els seus serveis públics, a través de mesures de protecció als inversors. Respecte a l’ opacitat que envolta aquestes negociacions, la Comissió Europea bloquejarà l’accés públic a tots els documents relacionats amb el TTIP durant els propers 30 anys.

Al mes de gener la CUP va presentar una moció al parlament per demanar a l’estat un referèndum sobre aquelles propostes d'acords comercials previ a les seves ratificacions, la moció va ser desestimada amb els vots en contra de CiU, C’s i PP.

Denunciem, doncs, una desinformació estratègica que pot dur a un “escac i mat” de la classe treballadora, augmentant les desigualtats socials, l’atur, la precarietat laboral i l’exclusió, així com la repressió i el control social.

El TTIP tracta d’explotació, de créixer econòmicament a costa de les rendes de treball, és un atemptat contra la sobirania dels pobles (i també dels estats) i és que, tot poble sense estat que aspiri a ser independent, com els Països Catalans, ha de tenir clar que sense sobirania econòmica no hi ha independència.

No perdem de vista que aquesta és una cara més del projecte imperialista de la UE, la qual està al servei de les grans corporacions transnacionals i de l’expansió del capitalisme patriarcal que ens ha dut a una crisi que colpeja les classes populars a través d’un model polític que busca la maximització dels beneficis privats.

Per això diem:  No al TTIP – No a la Unió Europea – No a l’OTAN – No al capitalisme patriarcal

Des d’Endavant OSAN creiem que la lluita per la construcció del socialisme feminista als països catalans és l’únic camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada